072 8888 787 | 06 1507 7551 | 06 1609 8067

Vragen | FAQ

vragen over acupunctuur, tuina massage Corpus & Anima

1. Algemeen

Indien u aanvullende verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen, is de kans groot dat een Acupunctuur of Tuina therapie behandeling bij Corpus & Anima vergoed wordt.

De hoogte van het bedrag dat vergoed wordt is afhankelijk van uw verzekering. Gemiddeld is dit 40 euro per behandeling. Ook kan het zijn dat uw verzekering specifieke voorwaarden stelt aan een zorgverlener.
Deze zaken kunt u het best navragen bij uw verzekering.

De Zorgzoeker kan u hierbij ook helpen:

NB: U betaalt zelf aan ons voor de behandeling. De factuur kunt u vervolgens declareren bij uw verzekering.

Ja. Vanzelfsprekend nemen wij de door de overheid gestelde maatregelen in acht, en  hanteren wij zelf Corona hygiëne maatregelen.

Zo zullen wij geen handen schudden bij de begroeting, vragen we u om het liefst zo min mogelijk het toilet te gebruiken, en gebruiken we ontsmettende middelen voor onze handen, deurklinken, pinautomaat en om de behandeltafel voor en na een behandeling mee te reinigen.

Hier vindt u alle informatie over de door ons genomen Corona hygiëne maatregelen

U bepaalt met wie u een afspraak maakt. Bij twijfel kunnen wij u adviseren.

Ja, het is op beide locaties (Alkmaar en Egmond-Binnen) mogelijk om via pin te betalen. U mag ook contant afrekenen na de behandeling. U ontvangt altijd een factuur.

Jazeker! U geeft het soort behandeling en de duur aan en na ontvangst van uw massage kadobonbetaling wordt de cadeaubon u per post toegestuurd. Kijk hier voor alle informatie over de Massage Cadeaubon bij Corpus & Anima

2. Acupunctuur

Op onze Tarieven-pagina vindt u alle informatie over kosten van onze behandelingen.

Een eerste acupunctuur consult onderscheidt zich van de overige afspraken door een uitgebreid intakegesprek (anamnese). Het eerste consult duurt daarom tussen de 60 en 90 minuten. We zullen uiteenlopende vragen stellen omtrent uw gezondheid of klachten. Daarbij kijken we naar uw tong en voelen we uw pols, omdat dit aanvullende informatie geeft over het functioneren van uw lichaam, uw energiehuishouding en bijzonderheden daarin.
Tijdens het gesprek geven we uitleg over de Chinese geneeskundige visie omtrent uw klacht alsmede over het behandelplan dat hier geheel op aansluit.
Tenslotte krijgt u een acupunctuurbehandeling. Wij zullen aangeven wat de optimale frequentie is van eventuele vervolgbehandelingen en wat u in grote lijnen kunt verwachten.
Soms geven wij u extra informatie of advies omtrent voeding of leefstijl. Indien nodig verwijzen we u naar een arts, specialist of andere therapeut.

De acupunctuurnaaldjes die gebruikt worden bij een acupunctuur behandeling zijn superdun. Meestal voelt u bijna niets wanneer een naaldje wordt gezet.
Wel kan u daarna diverse sensaties ervaren, afhankelijk van de locatie van het acupunctuurpunt. Voorbeelden zijn: een zwaar gevoel, een schokje of een tinteling.
De naaldjes blijven tussen de 20 tot 40 minuten zitten, terwijl u ontspannen ligt of zit. Door de naaldjes wordt het zelfherstellende vermogen van uw lichaam gestimuleerd, en het effect daarvan kunt u ervaren als een gevoel van rust en ontspanning. Het kan zelfs zijn dat u licht wegdoezelt. In sommige gevallen kan een pijnlijke plek afwisselend meer en minder gevoeld worden. Dit is een teken dat uw lichaam bezig is met het in balans brengen van deze plek.

Het aantal naalden dat gebruikt wordt bij een acupunctuur behandeling, kan erg verschillen per klacht en per persoon. Een eenduidig antwoord op deze vraag kunnen we niet geven.

Acupunctuur activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam door het inbrengen van kleine naaldjes in punten op energiebanen (meridianen) in het lichaam. Hierdoor kan het lichaam weer in balans komen.

Die energiebanen kun je zien als rivieren die door je lichaam stromen. Wanneer de stroom door iets wordt verhinderd, ontstaat een blokkade of stagnatie, zoals bij een dam in een rivier. De energie stroomt dan niet goed meer door. Dit uit zich in pijnklachten of andere klachten. De acupunctuur naaldjes kunnen de plaatselijke blokkades verwijderen, waardoor de rivier weer normaal kan stromen.

Acupunctuur brengt ook rust in je systeem: een acupunctuurbehandeling helpt het lichaam om van de ‘actie’- stand (sympathisch zenuwstelsel) over te schakelen naar de ‘rust’- stand (parasympathisch zenuwstelsel). Deze ‘rust’- stand is belangrijk voor herstel en opbouw.

De eerste behandeling bevat een uitgebreid intakegesprek (anamnese) met aansluitend een behandeling. Daarom duurt de eerste behandeling gemiddeld 60 tot 90 minuten.
Een vervolgbehandeling duurt maximaal 60 minuten.

3. Tuina therapie en massage, Sportmassage

Onze Tuina therapie behandelingen worden meestal (deels) vergoed, indien u een aanvullende verzekering heeft voor alternatieve geneeswijzen. De voorwaarden verschillen per verzekering. U dient dit zelf bij uw verzekeraar na te vragen. De Zorgzoeker kan u hierbij ook helpen:
Controleer hier of uw verzekering Tuina Therapie vergoedt (valt in de categorie Traditionele Chinese Geneeswijzen)

Op onze Tarieven-pagina vindt u alle informatie over kosten van onze behandelingen.

De tarieven een massage zijn afhankelijk van wat voor massage er wordt gegeven en hoelang de massage duurt. Op onze Tarieven-pagina vindt u alle informatie over de tarieven.

Tuina (spreek uit: twie-na) is een traditionele Chinese medische massage. De Chinese traditionele geneeskunde bevat uit drie hoofddisciplines: Kruiden, Acupunctuur en Tuina. Veel ziekenhuizen in China hebben een eigen Tuina afdeling waar patiënten behandeld worden.

Een Tuina massage is een massage waarbij voornamelijk Tuina technieken gebruikt worden. Bij Tuina therapie vindt er een uitgebreide intake plaats met vraaggesprek, pols- en tong diagnose en er wordt een behandelplan opgesteld voor uw klacht(en).

Op deze pagina kun je de verschillen nalezen.

Tuina Therapie is heel geschikt voor de behandeling van pijnklachten, en Tuina massage is ook goed in te zetten ter ondersteuning van algehele gezondheid en bij stresspreventie en stress gerelateerde klachten. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

Vermoeidheid,
Last van spierknopen, spierpijn en/of spierstijfheid
Frozen shoulder, RSI klachten
Sommige gewrichtsklachten
Rugklachten
Knieklachten
Hoofdpijn, nekklachten en schouderklachten
Stress
Stemmingswisselingen, depressiviteit, maar ook een kort lontje hebben of opvliegend zijn
Wanneer ju last heeft van een slechte doorbloeding (koude handen, koude voeten, zware benen, snel moe)
Klachten die uit het SI-gewricht komen
Bij een te hoge algehele spierspanning, gevoelige spieren
Sommige buikklachten (werkt ook heel goed bij kinderen)
Fybromyalgie

overigens is een deel van deze klachten ook met acupunctuur te behandelen

Vooraf: wij stellen hygiëne op prijs en willen dit ook voor u zoveel mogelijk bewerkstelligen. Daarom is het praktisch als u voorafgaand aan de massage heeft gedouched. Bij een voetmassage gaan we uit van schone voeten. Er is geen douche aanwezig in de praktijk. Het eventueel teveel aan olie wordt na afloop van de massage afgewreven om uw kleding te beschermen.

In verband met Corona hygiëne maatregelen, vragen wij u om zelf 2 grote en 1 kleine handdoek mee te nemen. De grote zijn om op en onder te liggen op de behandeltafel en de kleine komt gevouwen onder uw gezicht.

Na afloop: Het is aan te raden om ruimte voor uzelf in te plannen na een massage, zodat u zolang mogelijk kunt genieten van de rust en weldaad van de massage, en uw lichaam en geest deze tijd kunnen gebruiken om de massage optimaal te laten doorwerken.

Het is mogelijk dat u heel diep slaapt of juist heel veel droomt na een massage.

Graag! In verband met de (hygiëne)maatregelen tegen Corona, vragen wij u om zelf 3 handdoeken: Eén grote handdoek (of hammandoek) om op te liggen, één om over u heen te leggen, en een kleinere handdoek die gevouwen onder uw gezicht gaat (in buiklig).

Nee, dat is absoluut niet noodzakelijk. U houdt altijd uw ondergoed aan.

Bij de meeste massages wordt direct op de huid gewerkt, vaak met olie, en is het gedeelte van het lichaam wat gemasseerd wordt, onbedekt. Stoelmassage wordt over de kleding heen gegeven.
U kunt aanhouden wat u wilt, zolang het mogelijk is om bijv. bij een beenmassage de benen te kunnen masseren op de huid. Verder wordt uw lichaam zoveel mogelijk met handdoeken afgedekt tegen afkoeling, en is steeds alleen het lichaamsdeel dat gemasseerd wordt, onbedekt.

Sportmassage is ontwikkeld om sporters van alle niveaus optimaal te kunnen begeleiden, bijv. door het activeren van de spieren voor een wedstrijd, het geven van een herstel-bevorderende massage na afloop van een sportieve inspanning, het ondersteunen van een optimale conditie van het lichaam en de spieren na een blessure of tussen periodes van sporten in.

Dit is natuurlijk niet alleen maar voor sporters. In de praktijk blijkt wel dat juist mensen die veel sporten, eerder behoefte hebben aan massage en begeleiding die het uitoefenen van hun sport optimaal ondersteunt.

Jazeker! U geeft het soort behandeling en de duur aan en na ontvangst van uw massage kadobonbetaling wordt de cadeaubon u per post toegestuurd. Kijk hier voor alle informatie over de Massage Cadeaubon bij Corpus & Anima

4. Dorn Methode

Contra-indicaties voor een Dorn Methode behandeling

In de volgende situaties kan de Dorn Methode behandeling niet toegepast worden:

  • Bij osteoporose (botontkalking)
  • Bij wervelfracturen of fracturen van een doornuitsteeksel
  • Ontstekingen aan de tussenwervelschijven.
  • Kort na een zwaar ongeluk of zware val. Laat eerst een diagnose stellen via een arts, specialist, röntgenfoto’s of scan.
  • Bij sterke griepsymptomen of koorts
  • Na jarenlang intensief gebruik van cortisonen /Prednison en bij gebruik van bloedverdunners
  • Bij kanker en metastasering
  • Bij ontstekingen en recente fracturen van wervels en gewrichten
  • Bij acute hernia of spit
  • Bij verlamming van een of meer spieren (tussenwervelschijf met sensomotorische storingen – parese).

In plaats van een Dorn behandeling kan bij sommige van deze klachten acupunctuur het lichaam ondersteunen in het genezingsproces. Dit is echter geen alternatief voor noodzakelijke reguliere behandeling van deze klachten, eerder een aanvulling.

Het is belangrijk dat u schoenen met platte zolen draagt. Heeft u inlegzooltjes, dan kunt u deze meenemen, maar tijdens het meten van beenlengteverschil kunt u ze even verwijderen.

Het is het handigst als u een broek draagt in plaats van een jurk of een rok.

Tijdens de behandeling houdt u uw schoenen en de meeste kleding aan. Bij het controleren van en werken met uw wervelkolom mag de bovenkleding (blouse, t-shirt, hemd) even uit (BH kunt u gewoon aan houden).

Een eerste consult en behandeling met de Dorn Methode duurt ongeveer 1 uur tot 75 minuten. Dit komt omdat we een vragenlijst met u doornemen en de tijd nemen om u alles uit te leggen.

Een vervolgconsult duurt gemiddeld een half uur.