072 8888 787 | 06 1507 7551 | 06 1609 8067

en.. wat is Tuina nu precies?

De termen Tuina therapie en massage worden vaak door elkaar gebruikt.

Tuina (spreek uit: twie-na) massage is een traditionele Chinese medische massage. De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) bevat drie hoofddisciplines: Kruiden, Acupunctuur en Tuina. Veel ziekenhuizen in China hebben een eigen Tuina afdeling waar patiënten behandeld worden.

De traditionele Chinese geneeskunde werkt o.a. met meridianen, acupunctuurpunten en de 5 elementenleer. Er wordt gebruik van verschillende diagnostische methodes bij al deze behandelwijzen.
Zo kijken we bijvoorbeeld naar de tong, voelen we uw pols, en stellen we vragen om een totaalbeeld te vormen van uw klacht in relatie tot uw fysieke en mentale gesteldheid.

Tuina massage

  • Bij een Tuina massage krijgt u een massage behandeling waarbij Tuina technieken worden gebruikt.
  • Er is geen uitgebreide anamnese van uw klachten.
  • Tuina massage wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed.

Tuina Therapie

  • Bij Tuina therapie vindt er een intake plaats met een vraaggesprek (anamnese), inclusief pols- en tongdiagnose, waarbij een (Chinese) diagnose en behandelplan wordt opgesteld om uw klachten te behandelen.
  • Tuina therapie is meer gericht op het behandelen van pijnklachten en problemen.
  • De Tuina therapeut maakt een behandelplan dat helemaal aansluit bij uw klachten, uw persoonlijkheid, uw situatie. Elk mens is uniek. Vanuit de TCG wordt naar de mens èn zijn situatie gekeken en hoe iemand in elkaar zit. De ene persoon is bijvoorbeeld gevoeliger voor stress dan de ander. Iemand met een bepaalde constitutie kan mogelijk minder goed tegen kou of vocht dan iemand anders. Sommige mensen kunnen altijd maar doorgaan, terwijl anderen juist veel rustpauzes nodig hebben. Al deze elementen dragen bij aan het totaalplaatje en kunnen van invloed zijn op uw gezondheid. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als behandelaar.
  • Tuina therapie wordt, indien u aanvullend verzekerd bent, meestal voor een deel vergoed door uw verzekeraar. U dient de voorwaarden hiervoor zelf na te vragen bij uw verzekering.

In de wandelgangen gebruiken wij zelf eerder de term Tuina dan Tuina therapie en massage.


Meer informatie over de TCG