Het belang van een ‘warme start’ van je dag
Voedingsleer heeft een belangrijke plaats in de traditionele Chinese Geneeswijzen (naast acupunctuur, kruidengeneeskunde, TuiNa en Qi Gong). Dat is niet zo gek, want voeding heeft invloed op je gezondheid. Wanneer je op een juiste manier eet, zal dit uw lichaam optimale energie geven, een goede weerstand en vitaliteit.
Maar… wat is de juiste voeding? Dit verschilt natuurlijk per individu. En er zijn een heleboel specialisten die je op dit gebied verder kunnen helpen met een voedingsadvies op maat.
Toch willen we een paar basis-tips voor gezonde voeding noemen.
De energetische temperatuur van je voeding: waarom die belangrijk is
We ontmoeten met regelmaat mensen die vooral veel rauwkost en smoothies tot zich nemen, bijvoorbeeld om af te vallen. Het afvallen gaat in het begin goed en ze voelen zich een stuk fitter. Er zit echter ook een andere kant aan, en als je het langer blijft doen -zeker in het koude jaargetijde- zal dat positieve effect mogelijk zelfs verdwijnen. Waarom?
De ‘kookpot’
Volgens de Chinese geneeskunde is de spijsvertering een soort kookpot. Het voedsel wat in de kookpot gaat wordt er verwarmd en gekookt. Net als bij een goede pan soep moet het voedsel in die ‘kookpot’ lang pruttelen en trekken voor het gaar is. Pas dan kan de spijsvertering verdergaan. Alles wat bruikbaar is wordt verspreid door het lichaam en wat niet bruikbaar is wordt uitgescheiden.
Dit beeld van de kookpot kan een idee geven van het belang van de ’temperatuur’ van het voedsel voor je spijsvertering en daarmee voor je energiehuishouding. Net zoals kruiden hebben ook voedingsmiddelen een ’temperatuur’, dat wil zeggen dat ze een bepaald effect hebben op het lichaam. Sambal is heet. Sambal uit de diepvries is nog steeds heet. Aardappelen zijn neutraal. Aardappelen uit de oven zijn ‘warm’. Aardappelsalade neigt naar ‘koud’. Dus soms heeft verwarmen of koelen effect op de temperatuur, maar niet altijd.
Koude start: smoothies, sinaasappelsap, tropisch fruit, melk, yoghurt, kaas e.d.
’s Ochtends moet ons lichaam weer opstarten na een nacht van rust. Gezien het belang van een pruttelende kookpot is het belangrijk om vooral verwarmende (niet ‘hete’!) en neutrale voedingsmiddelen te eten. Teveel koude voedingsmiddelen zijn als een emmer ijswater in een pan soep: hij raakt een tijd van de kook en het garen gaat dus niet door. Als eerste een glas ijskoude jus d’orange zo uit de koelkast naar binnen gooien is dus niet zo’n ontzettend goed idee voor een goede start! En daar komt ook het nadeel van smoothies naar voren: veel smoothies worden gemaakt van vers fruit, rauwkost en soms ook nog zuivel. De meeste van deze dingen zijn energetisch ‘koud’.
Je lichaam (met namen je maag-milt systeem, dat voor het aanmaken van voedingsstoffen en dus jouw energie zorgt) moet meteen erg hard werken om voldoende energie te kunnen leveren.
Teveel hete voedingsmiddelen overigens is ook niet goed, dat put de vloeistoffen uit: je organisme raakt oververhit, de kookpot kookt droog.
Neutraal en warm: pap (voldoende lang gekookt ivm vertering), granen, rijst, groenten, soep
Voldoende neutraal en verwarmend voedsel is erg belangrijk. ‘Balans’ in voedsel betekent niet ‘heet’ voedsel compenseren met ‘koud’ voedsel. Hamburgers (gebakken rundvlees = heet) en milkshake (melk is koud, ijs is koud, suiker is koud) zijn geen evenwichtige maaltijd…
Voorbeelden van neutrale voedingsmiddelen zijn veel granen (al is er wel verschil: rijst is koeler dan haver bijvoorbeeld), aardappelen, vrij veel groenten. Door deze voedingsmiddelen te koken (hoeft niet tot pap!) voeg je warmte toe. Gekookte wortel is voedzamer dan wortelsalade.
Het is even wennen, maar een warme start geeft je lichaam veel meer energie en kracht. Zeker in de herfst en de winter is het verstandig warme maaltijden te eten. Voorbeelden van een warm ontbijt zijn: een kopje kippenbouillon met gember, soep, rijstepap (gemaakt zonder zuivel) met daarin bijvoorbeeld noten, rode dadel, wat groenten, wat gember en bonen.
Over zuivel volgt zeker ook nog een artikel.
Eet smakelijk!