072 8888 787 | 06 1507 7551 | 06 1609 8067

Cupping als aanvullende behandelmethode bij Acupunctuur of Tuina Therapie

Misschien heeft u de Olympische sporters er wel eens mee gezien: gekleurde ronde plekken op hun lichaam. Ze lijken soms op blauwe plekken. Die plekken zijn het gevolg van cupping. Sporters maken vaak gebruik van deze behandelmethode voor een sneller herstel van spierweefsel of blessures. Maar het is veel breder inzetbaar. Bijvoorbeeld bij longproblemen (astma, chronische hoest, verkoudheid), gewrichtsproblemen, darmproblemen, sommige huidproblemen (bijvoorbeeld eczeem) en pijnklachten.

Binnen de traditionele Chinese geneeswijze (TCG), en in onze praktijk, wordt cupping veel toegepast vanwege de effectiviteit van deze behandeltechniek. Vaak gebruiken we cupping als onderdeel van een Tuina therapie/Tuina massage behandeling.

Potjes

In onze praktijk in staan een paar manden met glazen cups van diverse groottes. Ze zien er een beetje uit als mini-vissenkommetjes. Mensen kijken er wel eens bedenkelijk naar en vragen dan waar die potjes voor zijn. Deze glazen cups gebruiken we voor vuurcupping. Met een vlam verwarmen we even de lucht in de cup. Daarna plaatsen we de cup op het lichaam. Er ontstaat dan een zuigende werking doordat de lucht afkoelt.

Wat doet Cupping?

Cupping verbetert de circulatie van bloed en lymfevocht op de plek waar de cups staan. Maar ook in de rest van het lichaam. Edith den Hollander, één van onze docenten acupunctuur legt het heel mooi uit:

“Bloed circuleert binnen de bloedvaten en zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en hormonen overal in het lichaam terecht komen. Binnen de TCG wordt dat “Ying Qi” of “voedende Qi” genoemd. Lymfevocht circuleert tussen de cellen en verzamelt dode bloedcellen, gifstoffen, bacteriën en eventuele kankercellen. Het lymfesysteem is als het ware het vuilnisophaalsysteem. Het is onmisbaar voor een gezonde afweer maar ook voor de vochthuishouding in ons lijf. De TCG noemt dit “Wei Qi” of “defensieve Qi”. Als deze systemen niet goed hun werk kunnen doen, geeft dat uiteindelijk problemen.

Het gebruik van de cups activeert dus beide systemen! Afvalstoffen worden beter afgevoerd, de doorbloeding verbetert maar ook de afweer krijgt een oppepper.”

Gekleurde plekken

cupping ronde plekkenNa een behandeling met Cupping kunnen er gekleurde ronde plekken ontstaan, daar waar de cups hebben gestaan. We moeten dan ook goed uitleggen dat er geen sprake van mishandeling is (geweest) en dat deze gekleurde plekken er misschien wel uitzien als blauwe plekken, maar het niet zijn. De kleur en eventuele zwelling van de plekken (soms ontstaat er tijdelijk een soort ‘koffiepad-achtige’ verdikking) geeft informatie over wat er in het lichaam aan de hand is.

Wanneer iemand ergens veel pijn heeft omdat er bloedstagnatie is, worden de plekken donkerpaars en zullen ze lang zichtbaar blijven. Bij een hitte probleem (zoals bij koorts- of ontstekingsziekten), worden de plekken eerder rood en zullen ze sneller wegtrekken. Wanneer er zwelling ontstaat, is er sprake van wat in de TCG ‘Damp’ wordt genoemd: vocht dat niet optimaal circuleert en wat daardoor een goede doorstroming blokkeert. De zuigende werking van de cup schept ruimte in het weefsel. Hierdoor kunnen het lymfesysteem en de doorbloeding weer beter functioneren.

Cupping is na duizenden jaren dus nog steeds een zeer effectieve therapie. Het wordt de laatste tijd meer als zodanig erkend en ingezet.

Overige informatie: